Skip to main content

Waarom heb ik als vrouw meer last van stress?

sfeerbeeld Vrouwen en stress door Vrouw in balans Hoorn

“Mijn moeder is een stresskip” zongen Kinderen voor Kinderen in 2004. Twintig jaar later is de tekst nog steeds actueel: moeder is chagrijnig, ze wil alles veel te snel, ze eist teveel, ze moet eens relaxen! Anders gaat iedereen over de rooie!

Vrouwen en stress, het lijkt een vaste verbintenis. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Open deur: we leven in een stressvolle maatschappij. Maar die stress is ongelijk verdeeld over mannen en vrouwen*. Ten eerste kunnen vrouwen er minder goed tegen; helaas is dat een kwestie van hormonen, blijkt uit medisch-wetenschappelijk onderzoek. Ten tweede moeten vrouwen veel meer ballen tegelijk in de lucht houden. Denk aan de combinatie kinderen – huishouden – werk (en tegenwoordig vaak mantelzorg). Denk ook aan de hogere eisen in een baan: vrouwen moeten beter presteren om serieus genomen te worden. En denk aan de invloed van de (sociale) media, die ons bombarderen met plaatjes van perfecte vrouwen die hun lijf en leven prima op orde hebben. Probeer daar maar eens aan te tippen!*

Oké, maar waarom heb ik als vrouw dan meer last van stress?

Tot zover de overeenkomst. Het verschil: vrouwen produceren meer stresshormonen, die ook nog eens langer in het lichaam blijven hangen. Bovendien zijn vrouwen gevoeliger voor de lichamelijke gevolgen van stress dan mannen. Voeg daarbij de nog altijd geldende verwachting dat vrouwen de zorg op zich nemen (of dat nou is voor kinderen, ouders of de eenzame buurman) en de eisen die vrouwen aan zichzelf stellen (we willen graag een goede moeder/zus/dochter/echtgenote/ vriendin/overblijfmoeder/werknemer etc. zijn) en je hebt het recept voor een waslijst aan klachten.

Wat zijn stressklachten?

Die stressklachten liegen er niet om. Uit onderzoeken blijkt dat vrouwen met langdurige stress last hebben van hoofdpijnen, astma, huidaandoeningen, slaapstoornissen, hartkwalen, allerlei gynaecologische sores, diabetes, auto-immuunziekten, stofwisselingsaandoeningen, reuma, concentratieproblemen, angst- en paniekaanvallen en depressies. Geen wonder dat vrouwen twee keer zo vaak als mannen met een burn-out in de ziektewet belanden!

Het is duidelijk: onze overhaaste en overstresste maatschappij is eigenlijk niet zo geschikt voor vrouwen. Maar ondertussen is deze maatschappij wel de realiteit. En wat doe je dan? Hoe voorkom je dat jij de items op die waslijst van klachten één voor één kunt aanvinken?

Wat kan ik doen tegen stress?

Het enige antwoord is de balans in je leven (terug)vinden. Dat betekent keuzes maken, leren “nee” te zeggen en het idee van alles perfect moeten doen radicaal loslaten. Het is een moeilijk proces, waar iedereen in jouw omgeving mee te maken gaat krijgen. Maar voor jou noodzakelijk om gezond te worden, te blijven en het leven (weer) leuk te gaan vinden.

Vrouw in Balans Hoorn kan je bijstaan in dit uitdagende proces. Op zoek naar hulp? Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

 

Geïnteresseerd in een

GRATIS intake?