Skip to main content

Pesten

sfeerbeeld Pesten door Vrouw in balans Hoorn

Er zijn inmiddels boekenplanken en websites volgeschreven over pesten en de gevolgen ervan. Toch wil ik er aandacht aan besteden omdat weinig zo traumatiserend is als gepest worden.

Wat is pesten?

Pesten is het herhaaldelijk en opzettelijk pijn doen van een persoon. Dat gebeurt met woorden (uitschelden, rotopmerkingen), lichamelijk (slaan, schoppen, vernielen van eigendommen) en psychologisch (overslaan, negeren, isoleren). Pesten vindt plaats op school, op de werkvloer, in het gezin en online. Pesten treft vooral kinderen en tieners, maar ook volwassenen kunnen slachtoffer worden.

Vrouw in balans Hoorn blog2401 pesten 3Vrouw in balans Hoorn blog2401 pesten 4

Hét kenmerk van pesten is machtsongelijkheid: de pester(s) heeft (hebben) meer macht en overwicht dan het slachtoffer. Het slachtoffer kan zich niet verweren, en gaat op den duur vaak geloven dat het zelf schuld heeft aan de pesterijen omdat het niet goed genoeg is.

Hoe ontstaat pesten?

Pesten begint ALTIJD met de dader. Vaak zit de pester zelf slecht in zijn of haar vel: door persoonlijke problemen, een gebrek aan zelfvertrouwen, doordat hij of zij zelf is gepest, enz. Stoer doen is een middel om dit te overschreeuwen. Pesten is een vorm van stoer doen. De pester zoekt een slachtoffer dat net even anders is, en dus kwetsbaar. Denk aan uiterlijk, afkomst, een aandoening als ADHD of autisme, een lichamelijke handicap, seksuele geaardheid, verlegenheid en andere karaktereigenschappen, een hobby die niet doorsnee is, enz. En soms is de reden helemaal niet duidelijk.

Wat zijn de gevolgen van pesten?

Kind, tiener of volwassene, pesten heeft altijd gevolgen. Zelfs als het maar kort heeft geduurd raakt het slachtoffer emotioneel diep beschadigd.

Pesten kan leiden tot het volledig verdwijnen van eigenwaarde, faalangst, sociale angst en eenzaamheid, het onvermogen relaties aan te gaan, chronisch wantrouwen, gebrek aan zelfvertrouwen, angststoornissen, burn-out door overcompensatie of overdreven dienstbaarheid, zelfhaat, zelfverminking, depressies, zelfmoordgedachten, en in het uiterste geval zelfdoding.*
Slachtoffers ervaren een lagere kwaliteit van leven, en hebben soms een lagere levensstandaard. Stomweg omdat hun talenten niet tot bloei zijn gekomen en ze genoegen hebben genomen met een simpel baantje.

Uit onderzoek is gebleken dat slachtoffers die in hun jeugd langdurig zijn gepest 40 jaar later nóg problemen kunnen hebben. Sommigen slachtoffers weten, als het pesten eenmaal is gestopt, niet meer wie ze ooit waren en moeten zichzelf opnieuw uitvinden. Zo vernietigend kan pesten zijn.

* Als jij aan zelfdoding denkt, neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie! Zij zijn 24 uur per dag te bereiken op 0800 0113 of via www.113.nl

Ik ben gepest

Ongetwijfeld zal jij je herkennen in bovenstaande. Neem wat jou is aangedaan, en de pijn en het verdriet die daarvan het gevolg zijn, serieus. Misschien is ooit tegen je gezegd dat je van pesten hard wordt. Dat is flauwekul, want het enige dat pesten doet is beschadigen. Er is jou groot onrecht aangedaan, buiten jouw schuld om. Dat mag je erkennen!

Ik word gepest

Ook jij zult het voorgaande waarschijnlijk wel herkennen. En ook voor jou geldt: neem wat je overkomt serieus. Veel slachtoffers durven niet te praten omdat ze zich schamen, en dat is zo begrijpelijk! Toch is het belangrijk dat je iemand in vertrouwen probeert te nemen: je ouders of een ander familielid, een docent, een trainer op je sportschool, de HR manager op je werk, een therapeut, of een ander veilig persoon. Blijf er alsjeblieft niet mee rondlopen!

Wat kan ik jou bieden?

Ik was in mijn jeugd slachtoffer van pesten. Ik weet dus uit eigen ervaring wat het betekent om het mee te maken, en wat de gevolgen zijn. Ik bied jou in een veilige, vriendelijke en warme omgeving een luisterend oor en ondersteuning, zonder oordeel. Samen gaan we ontdekken wat jouw weg is naar heling en wie jij werkelijk bent, zodat jij je eigen plek in jouw leven kan innemen.

Neem contact op. Klik op onderstaande knop.

Geïnteresseerd in een

GRATIS intake?