Skip to main content

Is stress hebben negatief?

sfeerbeeld  Is stress hebben negatief? Vrouw in Balans Hoorn

Eigenlijk is stress heel natuurlijk.

Ja, dat zou je niet zeggen hè? Maar mensen hebben een bepaalde hoeveelheid stresshormonen nodig om te kunnen overleven. Als onze voorouders geen stoot adrenaline hadden gekregen toen die leeuw plotseling uit de bosjes opdook, zou de mensheid nooit de hele aardbol hebben veroverd. Stress is in feite een overlevingsmechanisme.

In onze tijd is stress nog steeds nuttig; het maakt je alert in hedendaagse spannende situaties, bijvoorbeeld als je de weg op gaat of als je een examen moet doen. En stresshormonen helpen je om in noodsituaties heel snel de juiste beslissingen te nemen.

Dat klinkt allemaal best positief.

Waarom is stress tegenwoordig dan zo’n probleem?

Normaal ontspan je na stress en komt je lichaam weer tot rust. Maar als je gedurende een langere periode onder druk staat, lukt het je lichaam niet meer te ontstressen. En dat precies is wat er gebeurt in onze drukke maatschappij, waarin je hele dagen wordt belast met intensieve prikkels, prestatiedruk en dwingende verantwoordelijkheden. Zelfs onze wijze van ontspannen draagt soms het etiketje moeten-moeten-moeten.

Is stress schadelijk?

Kort en simpel: ja. Als een stress-situatie te lang duurt raakt de balans tussen belasting en belastbaarheid zoek. Dat merk je eerst als prikkelbaarheid, flinke vermoeidheid en veel piekeren. Wordt de stress echt chronisch, dan kun je ook last krijgen van angst- en paniekaanvallen (“anxiety”), een verminderde immuniteit, overspanning en zelfs een burn-out.

Het is dus belangrijk om op tijd je stresspatronen te doorbreken. Want als jij er niet voor kiest om je chronische stress aan te pakken, doet je lichaam dat wel voor je. En dan ben je veel verder van huis!

Herken jij je hierin en wil je er wat aan doen? Neem contact op! Anneline Bruins Slot helpt je graag je balans terug te vinden.

Geïnteresseerd in een

GRATIS intake?