Skip to main content

Hoe leer ik grenzen stellen?

sfeerbeeld  Hoe leer ik grenzen stellen? Vrouw in balans Hoorn

“En nou is het genoeg!”

Vermoedelijk denk je dat vaker dan dat je het zegt. Er zijn immers een heleboel redenen om dit niet hardop te uiten. Bijvoorbeeld omdat je een ander niet wil kwetsen, of omdat je bang bent zelf een grens over te gaan, of omdat je jezelf een loser voelt als je echt niet meer kunt hebben.

Dienstbaarheid wordt in onze maatschappij gezien als een goede eigenschap. En dat is het ook, als het in gezonde mate wordt ingezet. Als dienstbaarheid overgaat in jezelf volledig aanpassen of wegcijferen wordt echter het een ander verhaal. Vooral vrouwen hebben de neiging veel op te offeren voor een ander, of dat nou een partner, het gezin, een goed doel of het werk is. Overigens hebben ook mannen er last van, maar wel veel minder. Het is voor mannen nog altijd minder problematisch om “egoïstisch” te zijn dan voor vrouwen.

Waarom is jezelf wegcijferen ongezond?

Jezelf aanpassen en wegcijferen lijkt heldhaftig, maar in feite is het heel schadelijk. Je verliest jezelf namelijk: je raakt je plezier, je vrijheid, je gevoel van eigenwaarde en uiteindelijk je energie kwijt. Jezelf wegcijferen is één van de grote straatstenen in de weg naar een burn-out. Je gaat ten onder aan je eigen heldendom.

Grenzen stellen is dus ontzettend belangrijk voor je eigen welzijn. Maar “Nee!” zeggen is moeilijk als je zelfvertrouwen afhangt van hoeveel je voor anderen doet. Vooral als het een ingesleten patroon is geworden.

Waarom moet ik ‘nee’ zeggen?

Het goede nieuws is dat mensen die op gezonde tijden aangeven even niet beschikbaar te zijn meer gerespecteerd worden dan mensen die maar op alles “Ja” zeggen. Ander goed nieuws: grenzen stellen kun je leren, bijvoorbeeld bij een Lifecoach. Die helpt jou om duidelijk te krijgen waarom je altijd maar voor iedereen beschikbaar bent, en hoe je de kunst van “En nou is het genoeg!” zeggen onder de knie krijgt. Zodat je nooit meer vergeet dat als je niet eerst goed voor jezelf zorgt, je maar weinig kunt betekenen voor een ander.

Benieuwd of Anneline Bruins Slot je kan bijstaan?
Neem contact op en vraag een gratis kennismakingsgesprek aan via onderstaande knop.

Geïnteresseerd in een

GRATIS intake?