Skip to main content

Ben jij (over)gevoelig?

Hooggevoeligheid, wat is dat eigenlijk?

Iedereen is wel ergens gevoelig voor: een wollen trui die kriebelt, brommers van de bezorgdienst die altijd precies voor jouw huis over de stoep racen, die heftige geuren die onaangenaam je neus binnendringen als je de Douglas langs loopt. Lichamelijk kan gevoeligheid zich uiten in een allergie, bijvoorbeeld voor noten, gluten of huisstofmijt, of een huidreactie als eczeem.
Maar deze gevoeligheden zijn niet hetzelfde als hooggevoeligheid! Dat is een grotere gevoeligheid van het zenuwstelsel, waardoor prikkels van buiten heviger en dieper binnen komen. Die brommer die over jouw stoep racet bijvoorbeeld. Hooggevoeligheid is geen ziekte of aandoening, het is het kenmerk van een hooggevoelig mens. Een andere aanduiding van deze mensen is HSP: Hoog Sensitief Persoon.
Dat klinkt allemaal nogal overgevoelig. Maar een HSP kan niets aan haar of zijn hooggevoeligheid doen, zij of hij is ermee geboren. Naar schatting 20% van de mensheid bezit deze eigenschap.

Wat zijn kenmerken van hooggevoeligheid? Bijvoorbeeld:

  • een grote gevoeligheid voor indrukken die via de zintuigen binnenkomen: geluid, licht, geur, smaak en aanraking;
  • een zeer goed oog voor (subtiele) details, bijvoorbeeld voor wat niet wordt gezegd maar toch wordt opgepikt;
  • diep nadenken over ongeveer alles;
  • in staat zijn originele oplossingen te bedenken voor situaties en problemen waarin anderen vastlopen;
  • goed functioneren in een stabiele situatie;
  • diep inlevingsvermogen in en veel zorg om de ander;
  • in staat om het belang van het individu maar ook het groepsbelang te zien;
  • goed in één-op-één-contacten;
  • een groot gevoel van rechtvaardigheid;
  • goed kunnen opladen in de natuur.

Wat zijn de nadelen van hooggevoeligheid?

Deze eigenschappen klinken heel positief, maar hooggevoeligheid heeft ook minder leuke kanten. Want die indrukken die heviger binnenkomen, zorgen ervoor dat een HSP snel overprikkeld raakt en slecht kan omgaan met stress. Diep nadenken kan doorslaan in eindeloos piekeren of niet meer te volgen zijn door een ander. Een HSP kan vaak slecht tegen plotselinge veranderingen, en heeft moeite met “nee” zeggen. De zorg die een HSP besteedt aan een ander kan ten koste gaan van de noodzakelijke zelfzorg. En een HSP kan echt over de rooie gaan van onrechtvaardigheid, zeker als die niet algemeen wordt gezien.
Bovendien voelt een HSP zich vaak anders dan anderen, onbegrepen, en daardoor alleen. Hoe een HSP functioneert en wat zij of hij nodig heeft kan nou eenmaal behoorlijk afwijken van waar een niet-HSP goed op gaat.
Hooggevoeligheid is een mooie eigenschap die in onze maatschappij veel goeds kan brengen, maar soms ook een zware opgave.

Ik denk dat ik hooggevoelig ben. Wat nu?

Heb jij het vermoeden dat je hooggevoelig bent en wil je ontdekken hoe je deze eigenschap kan gebruiken? Of weet je al dat je een HSP bent, heb je er eigenlijk last van en wil je van de nadelen af? Neem contact op! Als ervaringsdeskundige kan ik je bijstaan met raad en daad!

Geïnteresseerd in een

GRATIS intake?